De belangrijkste reden is dat updates verschillende beveiligingslekken dichten, zoals zero-day exploits, gijzelsoftware, of fouten in de software die door de leverancier zijn ontdekt. Veiligheid staat voorop.
Aangezien je apparaten vol staan met privacygevoelige gegevens, wil je voorkomen dat deze op straat komen te liggen. Door regelmatig updates uit te voeren, minimaliseer je dit risico.
Updates leveren ook nieuwe functies op. Bijvoorbeeld, bij de laatste iOS-update kreeg je een dagboek als nieuwe feature.
Bij het online bankieren is altijd de nieuwste versie van je browser of besturingssysteem nodig om ervoor te zorgen dat de bank jouw verbinding als veilig beschouwt.
Updates vergroten de veiligheid tegen misbruik door hackers en andere bedreigingen.
Waarom zou je updates niet uitvoeren? Er is eigenlijk geen geldige reden om updates niet uit te voeren. Als je je afvraagt of updateverzoeken altijd te vertrouwen zijn, geldt: ja, zolang het besturingssysteem het zelf aangeeft en niet een willekeurige website. Advertenties die beweren dat je een virus hebt en op een link moet klikken, moet je uiteraard niet vertrouwen.
Een update wordt grondig getest, inclusief bètaversies, voordat deze wordt uitgebracht. Tijdens het ophalen wordt de update gecontroleerd op ondertekening door de verzender.
Natuurlijk kan er af en toe iets misgaan, zoals het voorbeeld van een virus dat werd binnengehaald bij het updaten van een 3CX (telefoonsysteem). Dit is echter geen reden om updates te vermijden. Neem bijvoorbeeld Apple, met ongeveer 1 miljard iPhone-gebruikers wereldwijd. Het is zeldzaam dat er fouten optreden, gezien de zorgvuldige aanpak en het uitgebreide testproces bij het uitrollen van updates.