TELEFOON: 078-740 0400

Ben ik echt alles kwijt?

Dat was een vraag die wij kregen enkele weken geleden van een klant. Hij was toen nog geen klant en had eigenlijk nog nooit nagedacht over een back-up. Toen de klant opbelde en het verhaal vertelde dat hij waarschijnlijk een soort virus had, dacht hij dat er niks aan de hand was. Toen we samen verder gingen kijken kwamen we tot de conclusie dat alle bestanden versleuteld waren en dat ook de back-up die hij wel had versleuteld was. De back-up was ooit door iemand ingesteld maar nooit getest. De back-up stond ook gewoon op dezelfde computer met een kopie op een via USB aangesloten harde schijf. Dit had als gevolg dat deze klant zijn back-up wilde terugzetten maar dat dit niet meer mogelijk was omdat het virus ook alle back-up bestanden (ook op de externe harde schijf) had versleuteld.

Wat kunt u daaraan doen?

Dat was de logische vervolg vraag die de klant stelde. Helaas hebben wij tegen de klant moeten zeggen dat er nu niet veel meer aan te doen is. Hij was veel data en zijn volledige administratie (boekhouding) kwijt. Daarna hebben we samen naar een oplossing gekeken die het beste bij zijn situatie paste. Uiteraard hebben wij dit gelijk ingericht en een plan opgesteld om de back-up regelmatig te testen.

Controleert u wat er geback-upt wordt? Leest u (een gedeelte van) de back-up regelmatig terug om te kijken of de bestanden ook echt bruikbaar zijn? Zo zijn er veel vragen waar veel bedrijven helaas het antwoord op schuldig moeten blijven. Kunt u deze vragen wel beantwoorden met een positief antwoord? Dan bent u goed op weg maar vergeet niet alle andere belangrijke zaken die bij een goede back-up oplossing komen kijken. Wilt u meer informatie over hoe wij het aanpakken en zullen we samen eens kijken naar uw back-up voordat u ook opbelt zoals deze klant? Neem dan is vrijblijvend contact op.